Jorunn (82) er en av dem som virkelig har skapt magi i min tid på Gnist! Hun har inspirert meg og gitt meg en følelse av å drive med noe meningsfullt. Hun har vist meg, og mange andre, hva som er mulig å få til, selv når man passerer 80 år.

Når jeg takker for meg etter 11 år på Gnist føles det naturlig med et lite tilbakeblikk. Det har vært så mange fantastiske øyeblikk. Møter med ulike mennesker; alle med sin bagasje og sine drømmer. Det er noen som dukker opp i hukommelsen med ekstra kraft. Jorunn er en av disse.

Fra opptrening til imponerende fremgang

Jorunn startet hos fysioterapeut på Gnist etter en ryggoperasjon. Hun fortsatte med personlig trener. Jeg var så heldig å være den treneren. Jeg skjønte ganske raskt at denne damen var noe for seg selv. Relativt beskjeden, men med en voldsom «drive». Selv om hun var godt opp i 70-årene, så tok hun fag på universitetet. Når vi trente jaktet hun på forbedring. Hele tiden nye utfordringer. Hvis hun ikke mestret noe, så øvde hun ekstra på egenhånd. Der en del eldre resignerer og blir opptatt av vondter og begrensninger, så hun muligheter og potensiale for utvikling.

Unge sprekinger på senteret så på med vantro da hun tok 5 kroppshevinger. Hengende etter armene løftet hun hele kroppen opp flere ganger. Hun lærte seg mange øvelser som de fleste 25-åringer sliter med. Mens alderen nærmet seg 80 ble hun bare sterkere og sterkere.

Mot stadig nye rekorder!

En dag dukket det opp en ide om å prøve benkpress. For første gang i sitt liv la hun seg ned på en benk og løftet stanga over hodet. Fra en sped start gikk det bare en vei. Sterkere for hver uke. Bedre teknikk. Større kraft. Vi undret oss over om noen andre på hennes alder klarte noe tilsvarende. En dame på nærmere 80 som løftet tyngre vekter enn topphåndballspillerne fra Stabæk? Det måtte da være ganske unikt i Norge? Kanskje til og med i verden?

Det ene førte til det andre. Drevet av sin enorme drive åpnet det seg stadig nye muligheter. Jorunn har deltatt i mesterskap flere ganger. Satt en rekke norgesrekorder i benkpress. Også for aldersgrupper som er mange år yngre enn henne. 60 kilo i benkpress er rett og slett helt vilt for en dame på 82 år!

En aktiv alderdom

Det er hinsides imponerende å nå et slikt nivå i benkpress. I kjølvannet av det har det også kommet andre gevinster. Formen Jorunn har utviklet fysisk har medført scootersaari på Svalbard og sykkeltur i Pyreneene. En sommer syklet Jorun til hytta på Gålå sammen med ektemannen Arne (som også er utrolig sprek!). En alderdom full av muligheter og aktive opplevelser!

Så mange opplevelser!

Det er umulig å beskrive hele Jorunns reise i ett innlegg. Det har rett og slett vært så mye moro. Flere omtaler både i lokalavisen, i Aftenposten og i VG. Opptreden på Lindmo på NRK i beste sendetid lørdag kveld. Stadig nye rekorder. Hun er er medlem i styrkeløftklubb, selv om de trodde det var en spøk da hun ville melde seg inn i en alder av 80 år. Jorunn og jeg fikk til og med bidra til en lærebok for personlige trenere, der Jorunn fikk prøve seg som trener selv, med de beste skussmål fra forfatteren.

Gjennom skader og motgang

Jorunn har virkelig imponert meg! Også når hun har blitt skadet. Når du jakter på stadig nye rekorder, så dukker det opp noen vondter. Jorunn har ikke latt seg stoppe. Selvfølgelig har hun ikke latt seg stoppe. Flere ganger har hun trent seg tilbake etter skade. Møysommelig opptrening, etterfulgt av nye rekorder. Mange ville tenkt at det er nok nå. Når alderen har passert 80 år er det tid for å slutte jakten på nye rekorder. Ikke Jorunn.

Det er nettopp «driven» og pågangsmotet til Jorunn som imponerer meg aller mest! Hun nekter å resignere og ta til takke med stillstand selv om årene går. Hun er fortsatt nysgjerrig og sulten på ny lærdom og utvikling. Der har mange noe å lære. Uansett om målet er ny norgesrekord, en aktiv hverdag eller å gjøre trappa litt lettere.

Trener fortsatt

Jorunn holder på enda. Hun trener flere ganger i uken på Gnist. De siste årene har hun samarbeidet med Jan Morten Pettersen, som jobber som fysioterapeut på Gnist. Jeg vet at hun er i de beste hender for å fortsette sin treningsreise. En aktiv alderdom får hun med på kjøpet!

Til slutt vil jeg takke Jorunn for et godt samarbeid, og ønske henne lykke til videre. Hun har gitt meg tro på at det utroligste er mulig, uansett alder. Selv om de færreste trenger å sette verdensrekorder, så kan alle påvirke sin egen hverdag og sin egen fremtid. Alle kan velge å holde seg i form, selv med noen vondter her og der og en fødselsattest som ble til for mange år siden. 

Jeg håper jeg kan fortsette å jobbe med både godt voksne og eldre. Behovet er der, potensialet for den enkelte er stort og gleden ved å oppleve at folk virkelig får en bedre hverdag er for meg helt unik!

Legg inn en kommentar