I forskning om atferdsendring, er det en teknikk som dukker opp igjen og igjen. Enten det er studier om hvem som lykkes med å gå ned i vekt, spise sunnere eller få til treningen, så viser SELVMONITORERING seg å være en suksesstrategi.

For den forskningsinteresserte, så finnes det noen referanser, og alle disse er samlestudier og metaanalyser: Richardson mfl, 2013, Dalle Grave mfl,2013, Elfhag & Røssner, 2005, Greaves mfl, 2005, Michie mfl,2009, Samdal mfl, 2017, Kwasnicka mfl, 2016.

Selvmonitorering, eller det jeg i boken min kaller «atferdsregistrering» (Uglestrategi 7, s 57) betyr rett og slett at du teller, måler eller registrerer hva du gjør eller hva du oppnår. Det gjør deg mer bevisst, fordi du hele tiden vurderer hvordan du ligger an. Å være bevisst er, som du sikkert vet, en nøkkel til å lykkes med endringer. Er du ikke bevisst, så følger du jo bare impulser og gamle vaner.

Ved å registrere legger du også bedre merke til hva du klarer, og får en ekstra mulighet til å gi deg selv ros, være takknemlig og konstatere at du er et skritt nærmere fremtidsmålene dine. Dette er viktige elementer i verktøyet jeg kaller belønningspokalen, som gjør at du trives bedre på ferden mot en god fremtid.

Registrering er et nyttig verktøy for å bli mer oppmerksom på alt du får gjennomført, både i dag og over tid. Seiersfølelsen når du klarer det flere ganger på rad, blir en ekstra grunn til å få det til igjen. I tillegg blir du minnet på målene hver gang du registrerer, slik at du holder dem lengre frem i panna. Telling av skritt gjør at du husker målet om å bevege seg, selv om sofaen er fristende. Hver gang du går på badevekten, får du en påminnelse om at du ønsker å gå ned i vekt.

Det er mange former for registrering, men det viktigste er at du finner en form som fungerer for deg. Jeg anbefaler noe som er enkelt, raskt og gir god oversikt over en uke eller en måned. Selv om du i korte perioder kan gjøre omfattende registrering som kaloritelling eller detaljert treningsdagbok, er det ikke bærekraftig i lengden for de fleste. Registrering som skjer automatisk, som en skritteller, eller som innebærer å sette kryss eller hake av, er ofte lettere å få til i lang tid.

Tabell s. 54

 

Det har selvfølgelig ingen effekt på motivasjonen å registrere noe du er likegyldig til om du får til. Det finnes mange som har et aktivitetsarmbånd, men ikke bryr seg om tallet som står der på slutten av dagen. Du må derfor registrere noe det virkelig har en verdi for deg å klare, slik at du føler deg bra når du haker av, ser et høyt tall på skrittmåleren eller et lavt tall på vekten. Målet må være motiverende, noe jeg har skrevet mer om i kapittel 3, samt her!

Fordi det er så effektivt med selvmonitorering, anbefaler jeg også de som skal ned i vekt å veie seg hver dag. Det fungerer veldig fint, så lenge man forholder seg til dagens tall på en konstruktiv måte. Skriver nok et innlegg om det siden, eller du kan lese om det i kapittel 10: Tallet på badevekten – motivasjon eller frustrasjon.

Jeg har selv prøvd mange former for registrering, men faller gang etter gang tilbake på en enkel variant med penn og papir, der jeg får oversikt over en måned av gangen. Liker at det er så enkelt som å sette et kryss, og liker det langsiktige fokuset det gir meg å ha en måned samlet. Det får jeg ikke i samme grad på mobilen.

Her er en video som viser deg hva jeg gjør, og under videoen er det et skjema du kan laste ned. Håper dette innlegget var nyttig, og at du tester ut selvmonitorering for å bli mer bevisst, mer motivert og oppleve større mestring. Det er en liten investering med potensielt stort utbytte!

Tips og inspirasjon fra Lyckelivet

Meld deg på gratis nyhetsbrev for å få tips og inspirasjon på e-post!

Legg inn en kommentar